Merhaba Arkadaşlar,
Yeni bir makale serisi ile karşınızdayım. Bu makale serimizin konusu SharePoint Haber Uygulaması olacak. Efendim? Zaten bir çok haber uygulaması var mı? Evet var ama bu farklı olacak, kendin pişir kendin ye gibi 🙂

İlk olarak bu makale serisi sonunda ne elde edeceğize bakalım:
[wpvideo LXXBOh7O hd=true]
Bu makaleyi asıl yazma sebebim, SharePoint konusunda bir çok kurum / kuruluşa danışmanlık yaptığım süre boyunca, çeşitli kişi ve/veya firmaların SharePoint üzerinde geliştirdeki bir çok uygulamayı gördüm. Ve ne yazık ki çoğu SharePoint’in hakkını vererek uygulama geliştirmemiş. Bu geliştiricilerin çoğu .Net developer olduğu için SharePoint’in yeteneklerine tam olarak hakim değiller ve sıradan bir .Net uygulaması geliştirir gibi uygulama geliştirmişler. Bu sefer; kullanım zorluğu, geliştirme veya süreklilik zorlaşıyor. Bu hazırlayacağımız uygulama ile server-side kod yazmadan sadece SharePoint’in yetenekleri ve client-side development ile güzel bir uygulama ortaya çıkartacağız.
Bu makale sayesinde ileride yapacağınız uygulamaların temelini oluşturacak bilgi ve tecrübeye sahip olacaksınız inşaAllah.
Uzun zamandır SharePoint geliştirme konusunda kafa yormaktayım. Benim uzmanlık alanım aslında SharePoint infrastructure (altyapı, ingilizce söyleyince daha havalı oluyor), SharePoint OOTB (out-of-the-box , kutudan çıktığı gibi) çözümler ve No-Code Solutions (kodsuz çözümler).
Uzun zaman bunlarla uğraştıktan sonra geliştirmeye giriş çok rahat oldu işin açıkçası. Ama SharePoint geliştirme sürecinde halen Visual Studio ile server-side (sunucu taraflı) uygulama geliştirmenin çok efektif olmadığını düşünüyorum. Tamam bazı durumlarda server-side geliştirme gerekiyor ama elimden geldiğince bunu en aza indirgemeye çalışıyorum.
SharePoint’in sevdiğim özelliklerinden bir tanesi bilgisayarınıza (client tarafına) büyük programlar kurmanıza gerek kalmadan tarayıcı (browser) üzerinden bir çok geliştirmeyi yapabiliyor olmanız. Bana geliştirme sırasında SharePoint Designer ve Visiual Studio Code yeterli oluyor.
SharePoint ile kodsuz veya client side geliştirmenin avantajlarından birisi de sunucuya direk erişim olmadan browser üzerinden geliştirmenize olanak tanıması. Normal şartlarda webpart yazmak isteseniz visual studio ile uygulama geliştirip sonra onu derleyip sunucuya deploy etmeniz gerekmektedir. Ve VS, SharePoint kurulu olan sunucu üzerinde olmalıdır. Bu işlemler için illaki sunucuya bağlanmanız gerekmektedir. Benim yapacağım yöntemde ise sunucuya bağlanmaya gerek yok ve tarayıcı üzerinden veya kullanmış olduğunuz Windows client işletim sisteminin temel yetenekleri ile bu işlemleri gerçekleştirebilirisiniz.
Şimdi asıl konumuza geri dönelim. Bu makale serimizde ne yapacağız?

  1. Kurumsal bir haber uygulaması yazacağız
  2. Bu işlem için Publishing Infrastructure’ı aktif hale getirmemiz gerekiyor
  3. Portalımızın master page’ine jQuery ekleyeceğiz
  4. Bir adet jQuery ile yapılmış News Slider Plug-in i bulacağız
  5. Content Type’ları kullanıp bir haber content type grubu oluşturacağız
  6. Page Layouts
    1. Haberlerin görüntülenmesi için Page Layout özelliğimizi kullanacağız
    2. Haber ekleme ve görüntüleme ekranı hazırlıkları
  7. Image Renditions
  8. Haber başlıklarının slider’da gözükmesi için Rest Api kullanacağız
  9. Haber başlıklarının slider’da gözükmesi için XSLT kullanacağız (Alternatif)

Aşamalarımız bunlar.
Bir sonraki yazımızda Publishing Infrastructure ve Feature nedir, neler yapılırı konuşacağız.
Görüşmek üzere…

TOC

  1. SharePoint Haber Uygulaması #1 – Giriş
  2. SharePoint Haber Uygulaması #2 – Publishing Feature
  3. SharePoint Haber Uygulaması #3 – Custom Master Pages
  4. SharePoint Haber Uygulaması #4 – jQuery News Slider
  5. SharePoint Haber Uygulaması #5 – Content Types
  6. SharePoint Haber Uygulaması #6 – Page Layouts
  7. SharePoint Haber Uygulaması #7 – Image Renditions
  8. SharePoint Haber Uygulaması #8 – Rest Api ile Slider Hazırlama
  9. SharePoint Haber Uygulaması #9 – XSLT ile Slider Hazırlama

Comments ( 1 )

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.