Merhabalar Arkadaşlar,
Yeni bir makalemiz ile karşınızdayım. SharePoint ile BI konumuza devam ediyoruz. Bu makalemizin konusu PowerPivot for SharePoint 2013 kurulumu ve yapılandırması olacak inşallah.

PowerPivot for SharePoint 2013; SharePoint Server 2013 Farm yapısında, PowerPivot veri erişimini sağlayan uygulama sunucusu bileşenleri ve back-end servislerini sağlar.
SharePoint uygulama sunucusu üzerinde Analysis Service kurduysanız bu bu add-in i kurmanıza gerek yok. Analysis Service’i SharePoint mode’da kurduysanız bu add-in zaten kurulmuştur.

Önemli!
Kurulum yapmadan önce Active Directory üzerinde diğer SharePoint servis hesapları yanında sp_unattended şeklinde bir user oluşturun.

Benim gibi Analysis Service ve SharePoint Uygulama sunucunuz ayrı sunucularda ise bu add-in i ayrıca indirip SharePoint uygulama sunucunuza kurmanız gerekiyor. Önceki yazılarımızdan hatırlarsanız görsellerle PowerPivot add-in i nereye kurulması gerekir şeklinde bahsetmiştik.
Bu add-in’i Analysis Service’i kullandığınız SQL versiyonuna göre indirmeniz gerekiyor. Ben SQL Server 2014 kullandığım için https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42300 adresindeki spPowerPivot.msi uygulamasını indirdim.
Kurulumu basit, bir ayar yapmanıza gerek yok. Sadece Next diyerek kurulumunuzu bitirebilirsiniz. Kurulum sonrası uygulama sunucunuzu yeniden başlatmanızı tavsiye ederim.
Kurulum tamamlandıktan sonra başlat menüsünden PowerPivot for SharePoint 2013 uygulamasına tıklayınız.
bi_part_4_01
Karşınıza çıkan ekranda ok tuşuna basarak yapılandırma ekranına geçebilirsiniz.
bi_part_4_02
bi_part_4_03
bi_part_4_04
Bu ekranda SharePoint uygulama sunucunuzda hangi ayarlamaları yapmanız gerekiyor ve neler ayarlanacak, bunların listesini görebilirsiniz.
İlk olarak Farm hesabının parolasını ve SharePoint kurulumu sırasında kullandığınız Passphrase’i girin.
bi_part_4_05
Değiştirmeniz veya bilgi girmeniz gereken bölümleri aşağıdaki görsellerde gösterdim.
bi_part_4_06
bi_part_4_07
bi_part_4_08
Yukarıdaki görselde göreceğiniz üzere Unattended Account adında bir hesap kullanıyoruz. Konu daha iyi anlaşılsın diye, bu konu hakkında biraz bahsetmek isterim.
Unattended adlı hesap, SharePoint servis uygulamalarından olan Secure Store Service içerisinde kullanacağımız bir hesap. Bu hesap, son kullanıcımızın, harici bir veri kaynağına kendi kullanıcı hesabından başka bu hesap ile bağlanması sağlanıyor. Şöyle bir örnek ile açıklayalım. Bir mssql veritabanınız var. buraya kullanıcıların direk bağlanıp veri çekmesini istemiyorsunuz. Secure Store Service içerisinde bir Target App ID oluşturuyorsunuz. Bu Target App ID’ye mssql’e bağlanabilen ve veri çekebilen bir hesap tanımlıyorsunuz (bizim örneğimizde bu sp_unattended). Bu sayede kullanıcınız o veri kaynağından secure store service içerisinde tanımladığınız hesap ile veri çekebiliyor.
Aşağıdaki şema ile daha iyi anlayacağınız farzediyorum.
2014-03-02-16_36_59-intelligenttouchpadwindow
Bizim senaryomuzda kullancılarımız dışarıdan veri çeken bir excel belgesinde kendi hesapları yerine unattended hesabı kullanacaklar.
Kaldığımız yerden devam edelim. Ekranımızda aşağıda yer alan Validate tuşuna basıyoruz ve program aşamaları kontrol edip yanlış birşey yok ise yapılandırmaya başlayabileceğimizi söylüyor.
bi_part_4_09
Validate işlemi başarılı ise Run tuşuna basarak kurulum ve yapılandırma işlemlerine başlayabiliriz.
bi_part_4_10
bi_part_4_11
Kurulum bittikten sonra, kurulumun doğru tamamlandığını kontrol edelim.
İlk olarak SQL Server PowerPivot System Service’in başlatıldığını kontrol edelim.
bi_part_4_12
bi_part_4_13
Manage Farm Features kısmında PowerPivot Integration Feature’ın aktif olduğunu kontrol edelim.
bi_part_4_14
bi_part_4_15
CA sayfamızda Site Settings bölümünden Site Collection Features kısmından PowerPivot Feature Integration for Site Collections’ın aktif olduğunu kontrol edelim.
bi_part_4_16
bi_part_4_17
Service Applications kısmından Power Pivot Service Application’ın kurulduğunu kontrol edelim.
bi_part_4_18
CA anasayfada kısyolu yer alan PowerPivot Management Dashboard bağlantısını açtığımız zaman aşağıdaki görüntüyü alıyor olmamız lazım. Çünkü silverlight bazı ayarlar eksik. Silverlight’ı kuralım.
bi_part_4_19
bi_part_4_20
SharePoint Management Shell’i yönetici olarak açalım ve aşağıdaki scripti çalıştıralım. Bu scriptte kullandığımız kullanıcı hesabı sExcel Service Application’a bağlı olan hesap. Dikkat edin, adres olarak CA’nın adresini veriyoruz.

$webApp = Get-SPWebApplication http://sp01:8080
$webApp.GrantAccessToProcessIdentity("hasankoroglu\sp_services")
Kontrol amaçlı SharePoint_AdminContent veritabanında sp_services’ın SPDataAccess yetkisi olduğuna bakalım.

bi_part_4_21
Daha sonra CA’da Configure Service Accounts bölümünden PowerPivot Service Application hangi hesap ile çalışıyor onua bakalım. Benim senaryomda sp_farm hesabı kullanılıyormuş.
bi_part_4_22
sp_farm hesabını Analysis Service’ın Server Administrators bölümüne ekleyelim.
bi_part_4_23
Site Settings bölümünden Site Permissions bölümünü açalım.
bi_part_4_25
bi_part_4_26
Açılan sayfada Grant Permissions butonuna basalım ve sp_unattended hesabını ekleyelim.
bi_part_4_27
Daha sonra SharePoint bilgilerimizin yer aldığı SQL sunucumuzu açalım ve SQL Server Management Studio’yu açalım. Logins kısmına gelelim ve yeni kullanıcı ekleyelim. Yeni kullanıcı olarak sp_unattended hesaıbını seçelim. User Mappings kısmında PowerPivotServiceApplicationDB için db_owner seçeneğini seçelim.
bi_part_4_28
bi_part_4_31
Excel Service Application içerisinde Global Settings altında en aşağıda yer alan Use an existing Unaattended Service Account seçeneğini seçip Secure Store Service Application altında oluşturduğumuz PowerPivotUnattendedAcoount’ı yazalım.
bi_part_4_32
bi_part_4_33
PowerPivot Service Application’da sağ üstte yer alan Actions bölümünden Configure service application settings kısmına girelim.
bi_part_4_34
PowerPivot Unattended Data Refresh Account kısmına Secure Store Service Application altında oluşturduğumuz PowerPivotUnattendedAcoount’ı yazalım
bi_part_4_35
Actions bölümünde yer alan Review timer job definitions kısmında yer alan görevleri teker teker açıp Run Now tuşuna basalım.
bi_part_4_36
bi_part_4_37
Aynı ekranda yer alan Job History kısmında bütün görevlerin (6 adet görev) başarılı olduğunu gözlemleyelim.
bi_part_4_38
Sonuç olarak Dashboardımız çalışır hale gelcektir.
bi_part_4_30
Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere Allah’a emanet olunuz.
Konunun ana başlığı : SharePoint 2013 ile BI – Bölüm 1
 

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.