SharePoint Farm Yapısı İçin Lab Ortamının Hazırlanması

Merhabalar,

Yazı dizisinin başlangıcında daha kıza ve öz bir makale hazırlığı içerisindeydim ama internet ortamındaki mevcut sharepoint ile ilgili makaleler ya eksik veya dağınık. Ben inşallah daha derli toplu bir çalışma ile sizlerin karşısına çıkacağım.

Sharepoint çalışmaları için bir laboratuvar ortamına ihtiyacım vardı. Bu konuda iki seçeneğim vardı. Ya evde kullandığım masaüstü bilgisayarı donanımsal olarak yükseltecektim veya bulut teknolojilerine odaklanacaktım. Ben bulut teknolojisini seçtim. Maksat yeni birşeyler öğrenmek.

Bulut teknolojisinde hiç araştırmadan direk Azure ile çalışmaya başladım. Ne de olsa Sharepoint Microsoft ürünüydü. Azure ile yaklaşık olarak bir ay kadar ilgilendim. sonuç olarak saç baş yolduran bug’larla ve hatalarla karşılaştım. Bunların detayları:

  • Azure Klasik ve Preview  olmak üzere iki Portal üzerinde çalışıyor. Klasik portalda birçok işi powershell komutları ile yapıyorsunuz. En basitinden vm’ye bir ip tanımlayacaksınız bunu ps ile yapıyorsunuz. Bakmışlar bu böyle olmayacak preview portal çıkarmışlar. Herşeyi otomatik yapalım demişler Preview portalı çıkarmışlar. Ama malesef adı üstünde preview. Bazı özellikleri preview portaldan bazılarını klasik portaldan yapıyorsunuz. Preview olması nedeniyle birçok işlem hata verebiliyor. En basitinden preview portal üzerinden oluşturduğunuz vm’ler klasik portalda gözükmüyor. Resource Group kullanmayı tavsiye ediyorlar ama bazı dezavantajları mevcut.
  • Başımdan geçen olayı anlatayım. Sharepoint ile ilgili bir Resource group oluşturdum. Bana 7 adet vm lazımdı. Bir adet vm hazırlayayım, onun imajı ile diğer makinaları kurayım. VM’yi kurdum, updateleri yaptım, gerekli yazılımları yükledim, işim bitince imajı kapattım ve bilgisayarı kapattım. Bir nedenden ötürü tekrar açmam gerekti. VM provisioning durumunda kaldı. Forumlada birçok yöntem var (google) hepsini denedim ama sonuç vermedi. Sonuç olarak ilgili vm’yi silmek zorunda kaldım.
  • Resource Group oluşturuyorum, içerisinde 6-7 tane vm var. herçeyleri hazır, ip’leri falan tamam, bir bakıyorum dc vm yine açılmıyor. Hadi sil baştan dc kur. Kuruyorum dc’yi, daha önce kullandığım ip adresini yeni dc ye vermem gerekiyor. IP vermeye çalıştığımda bana o ip adresinin kullanımda olduğunu söylüyor. Bakıyorum bir nic’e tanımlanmış. O nic’te bir vm’ye. Bakıyorum ki vm sildiğim dc’ye ait. ortada dc vm yok, ethernet kartı kalmış ve silmenize izin vermiyor.Haydi en baştan resource group ve içerisindeki bütün vm’leri ve tanımlamaları uçur.

Bunlar gibi birçok hata ile karşılaştım. Sonra diğer bulut teknolojilerini araştırdım. Karşıma Amazon Web Services çıktı. Biraz konu ile ilgilendim ve gördüm ki, Azure, AWS’nin yanında daha emekleyen bebek. Bütün hakimiyet sizde, network tarafında routingler, access listler, port açma kapamalara kadar herşeye müdahele edebiliyorsunuz.

Yaklaşım 2 aydır kullanıyorum ve abartısız bir tane bile hata almadım. Hızı zaten azure’un hızından kat be kat daha fazla. VM oluşturma hızından snapshot hızına kadar.

Sonuç olarak Azure defterini kapatıp AWS ile yoluma devam ediyorum.

Konunun ana başlığı için: Sharepoint 2013 Yazı Dizisi – 01 – Giriş

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

CollabTR SharePoint Office 365 Teams Eğitim Danışmanlık Hizmetleri

Ankara

K. Subayevleri Mah. Şabanözü Sk. No:3/2 Keçiören

İstanbul

Maltepe Mah. Eski Çırpıcı Yolu Sk. No: 3 B / 40 Zeytinburnu

Antalya

Lara

[email protected]

0 312 317 33 43

0 530 296 21 17

0 542 826 08 60