SharePoint Framework Angular, Vue, React, Handlebars,
Knockout gibi bir çok JavaScript Framework ve library ile entegre çalışabilmektedir. Ben anlatımımı TypeScript & React üzerinden yapıyor olacağım.
TypeScript, object oriented yazmaya aşina olanlar yani statik ve type safe olmasından dolayı tercih etmekteyim. Projelere daha standart getirdiğini düşünüyorum. (Bu demek değildir ki JavaScript ile OOP yapamıyoruz, EcmaScript 6’da class özelliği eklendi ve prototype-based inheritance, super calls, instance, static method, constructors destek vermeye başladı.)
React ise, 2013 yılında Facebook tarafından release olmasından itibaren virtual dom, esnek bir kütüphane olması ile popülaritesini arttırdı ve facebook, AirBnb, Uber, Netflix gibi firmalar tarafından tercih edilmesi de en güçlü yanlarından birisi.
Şimdi yeni bir webpart oluşturalım. Yeni WebPart projesi oluşturmak için aşağıdaki adımları sırası ile takip ediniz.
İlk olarak çalıştığınız lokasyon üzerinde aşağıdaki kodu çalıştırarak yeni klasör oluşturunuz. (md bulunduğunuz konum üzerinde klasör oluşturmanızı sağlar.)
md helloworld-webpart
Oluşturduğunuz proje dizinine gitmek için aşağıdaki kodu çalıştırınız. (cd komutu belirttiğiniz dizine gitmenizi sağlar.)
cd helloworld-webpart
Yeoman SharePoint Generator kullanarak yeni WebPart oluşturalım.
yo @microsoft/sharepoint
Sizden solution oluşturmak için aşağıdaki bilgileri isteyecektir:
Sonraki parametreler WebPart için gerekli olan bilgilerdir:
Tüm parametrelerimizi girdikten sonra Yeoman gerekli olan
dependencies yükler ve gerekli alt yapıyı hazırlıyor olacaktır, 1-2 dk. sürebilir.
Önizleme yapabilmek için local web server üzerinden build ve run etmektedir. Default olarak HTTPS protokolü üzerinden haberleşmektedir. Web server ile ilgili config dosyaları proje içerisinde “config” > “serve.json” içerisinde yer almaktadır. İhtiyacınıza göre konfigüre edebilirsiniz.
Aynı dizinde olduğunuzdan emin olduktan sonra aşağıdaki kod bloğunu çalıştırınız.
gulp trust-dev-cert
Developer sertifikasını yükledikten sonra aşağıda kodu çalıştırarak WebPart’ımızı önizleyebiliriz.
gulp serve
Bu komut, localhost: 4321’de HTTPS sunucusu oluşturmak için gulp task yürütür ve WebPart larınızı dev ortamınızdan önizlemek için varsayılan tarayıcınız üzerinde açılmasını sağlar.
SharePoint client-side development tools gulp task ler ile aşağıdaki adımları gerçekleştirir:
“gulp-serve” komutu ile karşınıza gelen SharePoint Workbench ekranıdır, deploy yapmadan geliştirmiş olduğunuz WebPart’ınızı hızlı bir şekilde önizlemenizi ve test etmenize olanak sağlamaktadır.
Karşınıza gelen sayfa üzerinde WebPart eklemek için “+” butonuna tıklayınız,
Sonrasında “HelloWorld” WebPart’ını seçiniz.
Sayfamıza ilgili WebPart ekledik, şimdi property düzenlemek için: kalem ikonuna tıklayınız ve sağ tarafta açılan panel üzerinde değişiklik yaparak test işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. (Property Pane kısmı ile WebPartınızı özelleştirebilir ve gerekli parametrelerinizi dışarıdan alarak daha dinamik modüller geliştirmenize olanak sağlamaktadır, property değiştirdiğinizde anlık olarak WebPart üzerinde kullandığınızda anlık olarak yansıyor olacaktır.)
Microsoft SharePoint Technet ve MSDN forumları yerini Microsoft Q&A tartışma panolarına yerini bırakıyor. 10 Ağustos…
Biliyorum, başlık çok garip, ilk bakışta anlaşılması zor. Ama şöyle tarif etmeye çalışayım. Bildiğiniz üzere…
Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere TypeScript geliştirme ortamının (TypeScript Development Environment) nasıl hazırlanacağından bahsedeceğim. Öncelikle…
Merhabalar, bu yazımızda sizlere bir TypeScript projesinde farklı ts dosyaları içerisindeki function, class veya interface'lerin,…
Merhaba arkadaşlar, Yakın zamanda TypeScript öğrenmeye başladım. Hem öğrendiklerimi pekiştirmek hem de sizlerle paylaşmak adına…
Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere mevcut SharePoint portalimizin, tablet, cep telefonu gibi farklı çözünürlükteki cihazlarda…