Visual Studio Code’a Hızlı Bir Giriş

Evet arkdaşlar bu makalemizde biraz konumuzun dışına çıkıp farklı bir konu ile sizleri rahatsız edeceğim. Biraz dedim, tamamen değil yani. Bu makalemizin konusu; SharePoint Geliştirme sırasında çok kullanmış olduğum bir aracı sizlere tanıtmak istiyorum. Aracımızın adı Visual Studio Code…

Was ist das Visual Studio Code

Microsoft’un yeni bir üyesi olan Visual Studio Code (bundan sonra VS Code diyeceğim) geliştiricilerin (.Net Developer, JS Developer, Front-End Developer vs..) kullanması için geliştirilmiş bir araçtır. Temel anlamda bir Kod editörüdür.
Versiyon kontrol, eklentiler, hata ayıklama gibi temel özellikler barındıran bir hızlı kod geliştirme aracıdır.
Hikaye kısmı için bu kadar yeter, hemen aksiyon; Bam! Bam! Bam!

Das Tempo!

Rammstein – Haifisch

Eklentiler

1. Beautify


Bu çiçek gibi eklentimiz yazdığımız kodları düzgün tab boşlukları ile daha okunabilir hale getiriyor. Code is Poetry sözünden yola çıkarsak bu eklenti olmazsa olmazlarımızdan.
Hemen örnek:
Before:

After:
Beutify için kısayol atayabilirsiniz. Mesela ben ctrl + b ile kullanıyorum. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
File / Preferences / Keyboard Shortcuts

keybindings.json’a tıklayın

Bu ekranda varsayılan kısayolları değiştirebilirsiniz.

Veya kendi kısayollarınız ekleyebilirsiniz.

2. HTML Snippets


Bir diğer güzel eklentimiz olan HTML Snippets ile hazır html şablonu ve hızlı element oluşturabiliyoruz. Mesele yeni bir dosya açtık ve dosyayı html dosyası olarak işaretledik. Nasıl mı?
Şöyle: “ctrl + k” tuşlarına basıyoruz ve elimizi tuşlardan çekip m tuşuna basıyoruz. Comman Palette açılıyor ve bize dosya türlerini listeliyor. Listeden hangi teknoloji ile çalışacaksak onu seçiyoruz. Veya daha hızlı olması için direk çalışacağımız dosya türünün adını yazabiliriz.

Dosyamızı html olarak seçtikten sonra kod ekranına html yazalım ve intellisense’in içerisinden html5’i seçelim.

Bizlere hazır bir html şablonu oluşturduğunu görebiliriz.

Mesela div elementi ekleyeceğiz. kod ekranında uygun bir yere div yazalım ve yine intellisense’den altta çıkan div i seçelim.

Gördüğünüz üzere hemen div elementinin başlangıç ve bitiş etiketlerini oluşturdu.

3. JSOM Snippets


Bu eklenti sayesinde SharePoint üzerinde client-side geliştirme yaparken sık kullandığımız csom işlemlerini hızlıca yapabiliriz. Sağladığı yetenekleri ilgili eklentinin sayfasından görebilirsiniz.

Örnek olarak bir jos dosyası açalım ve kod ekranına jsom yazıp intellisense’den gerekli olan betiği seçelim.


4. SharePoint Snippets


Başka bir SharePoint eklentisi. Yine bizlere hazır, SharePoint geliştirmede kullanabileceğimiz betikler sunuyor. Kod ekranında SP yazdıktan sonra çıkan intellisense’den istediklerimizi kullanabiliyoruz.

5. vscode-icons


Kullandığımız editörü daha canlı bir hale getirmek için geliştirilmiş tatlı bir eklenti. Dosyalara ikon vermek için kullanılıyor.

6. Minify


Çalıştığımız css, js, html dosyalarını sıkıştırmak için kullanılan bir eklentidir. Bu işlem için F1 tuşuna basarak Console Palette’yi açıyoruz ve “minify” yazıyoruz. Çalıştığımız dosyanın sıkıştırılmış halini <dosya adı>.min.<dosya uzantısı> olarak aynı klasöre kaydediyor.

VS Code İpuçları

1. Satır veya Blok Kopyalama

Bu işlem “ctrl + shift + <alt veya yukarı ok>” tuşlarına basmalısınız. Bu işlem imlecin üzerinde olduğu satırı bastığınız yön tuşuna göre aşağıya veya yukarıya kopyalar.

2. Editör ayarları

Bu işlem için File / Preferences’a girmeniz gerekmektedir.

Mesela editörün yazı fontu büyüklüğünü değiştirmek isterseniz “editor.fontSize” değerini değiştirebilirsiniz.

3. Console Palette

Editörün desteklediği bütün fonksiyonlara buradan ulaşabilirsiniz. Bu işlem için “F1” tuşunu veya “ctrl + shift + p” tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Benim aktaracaklarım bunlar. Eğer sizlerin de burada bahsedilmeyen farklı eklentiler veya özellikler var ise yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.
[20 Ağustos 2017, Pazar | Saat: 05:15 | Çalan şarkı:  Teoman – Paramparça 2017]
 

Hasan KÖROĞLU

View Comments

Recent Posts

SharePoint TechNet/MSDN Forumları emekliye ayrılıyor

Microsoft SharePoint Technet ve MSDN forumları yerini Microsoft Q&A tartışma panolarına yerini bırakıyor. 10 Ağustos…

4 sene ago

Lokalde React ile uzak SharePoint ortamında Rest API ile çalışmak

Biliyorum, başlık çok garip, ilk bakışta anlaşılması zor. Ama şöyle tarif etmeye çalışayım. Bildiğiniz üzere…

4 sene ago

TypeScript Geliştirme Ortamı Hazırlama

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere TypeScript geliştirme ortamının (TypeScript Development Environment) nasıl hazırlanacağından bahsedeceğim. Öncelikle…

5 sene ago

TypeScript ile SystemJS kullanma

Merhabalar, bu yazımızda sizlere bir TypeScript projesinde farklı ts dosyaları içerisindeki function, class veya interface'lerin,…

5 sene ago

TypeScript – Giriş

Merhaba arkadaşlar, Yakın zamanda TypeScript öğrenmeye başladım. Hem öğrendiklerimi pekiştirmek hem de sizlerle paylaşmak adına…

5 sene ago

SharePoint için Responsive UI

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere mevcut SharePoint portalimizin, tablet, cep telefonu gibi farklı çözünürlükteki cihazlarda…

5 sene ago