SharePoint 2013 ile BI – Bölüm 1

Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazı dizimizde sizlere SharePoint 2013’ün güzel özelliklerinden bir tanesi olan BI (Business Intelligance) özelliğinden, kurulum ve yapılandırma işlemlerinden bahsedeceğim inşallah.

Genel Bakış

Bu makaleyi yazma sebeplerimden bir tanesi SharePoint’in BI özelliklerini kurma ve yapılandırma hakkında internette çok fazla ve kirli bilgi var. Elimden geldiğince bu bilgileri sizler için derleyip, deneyip sizlere temiz bilgi sunmaya çalışacağım.
SharePoint 2013 BI çözümü ve ek bileşenlerin kurulumu SharePoint kurulumu kadar komplike bir işlem. Bu sistemi daha önceki yazılarımda oluşturduğum lab ortamında deneyeceğim.

BI Nedir?

BI iş zekası demektir. Bir efsaneye göre üst düzey yöneticiler bu raporlara bakarak şirketin geleceğine yön veriyorlarmış. Bizim görevimiz sevgili yöneticilerimizin, bu raporları görebilmek ve yorumlayabilmek için gerekli olan teknik ortamı hazırlamak.
Wikipedia’da alıntı yapacak olursak:

İş Zekası veya kısaca: BI (İngilizce: Business intelligence), iş amaçları için ham veriyi anlamlı ve kullanışlı bilgiye dönüştüren teoriler, metodolojiler, süreçlerin, mimarilarin ve teknolojilerin bir kümesidir. BI yeni fırsatlar tanımlamak ve geliştirmeye yardım etmek için büyük miktarlarda bilgi yönetir. Yeni fırsatların ve etkili strateji gerçekleştirmek için bir rekabet piyasası avantajı ve uzun soluklu kararlılık sağlar.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/İş_zekası

SharePoint 2013 BI Neler Yapar?

SharePoint, BI için vitrin kısmıdır. Bütün iş yükünü SQL Server çeker, bütün küpleri, veri ambarlarını istatistikçiler veya DBA’ler hazırlar, sizler de SharePoint ile bu raporları renklendirip, oraya buraya zıplatarak birkaç atraksiyon katarsınız ve ortaya afilli bir rapor merkezi çıkar. Sonunda bütün övgüler sizlere gelir. Ama genelde bu sektörde bütün bu işleri bir kişi yapıyor 🙂
Neler yapılabileceğine dair aşağıdaki kısa videoyu izleyebilirsiniz.

 
Bu yazı dizimiz aşağıdaki başlıklardan oluşacaktır.

  1. Genel Bakış (Şu an buradasınız)
  2. Kurulum Öncesi Hazırlık
  3. Analysis Service Kurulumu
  4. PowerPivot for SharePoint 2013 Kurulumu
  5. BI Center Kurulumu
  6. Reporting Services Kurulumu
  7. PerformancePoint Service Application Kurulumu
  8. Tanımlamalar
  9. Demo
    1. AdventureWorks İle Çalışma
    2. Reporting Services
    3. Power View
    4. Power Pivot
    5. PerformancePoint – 1
    6. Performance Point – 2

 

Hasan KÖROĞLU

Recent Posts

SharePoint TechNet/MSDN Forumları emekliye ayrılıyor

Microsoft SharePoint Technet ve MSDN forumları yerini Microsoft Q&A tartışma panolarına yerini bırakıyor. 10 Ağustos…

4 sene ago

Lokalde React ile uzak SharePoint ortamında Rest API ile çalışmak

Biliyorum, başlık çok garip, ilk bakışta anlaşılması zor. Ama şöyle tarif etmeye çalışayım. Bildiğiniz üzere…

5 sene ago

TypeScript Geliştirme Ortamı Hazırlama

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere TypeScript geliştirme ortamının (TypeScript Development Environment) nasıl hazırlanacağından bahsedeceğim. Öncelikle…

6 sene ago

TypeScript ile SystemJS kullanma

Merhabalar, bu yazımızda sizlere bir TypeScript projesinde farklı ts dosyaları içerisindeki function, class veya interface'lerin,…

6 sene ago

TypeScript – Giriş

Merhaba arkadaşlar, Yakın zamanda TypeScript öğrenmeye başladım. Hem öğrendiklerimi pekiştirmek hem de sizlerle paylaşmak adına…

6 sene ago

SharePoint için Responsive UI

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere mevcut SharePoint portalimizin, tablet, cep telefonu gibi farklı çözünürlükteki cihazlarda…

6 sene ago