Bir Etkinliğin Ardından – Bilge Adam Office 365 ve SharePoint

Merhaba Arkadaşlar,
Bilge Adam’ın organize etmiş olduğu, TOBB ETÜ’de gerçekleştirilen Office 365 ve SharePoint ile Kurumsal Çözümler etkinliği gerçekten konusuyla ilgilenen kişiler için muazzam bir etkinlikti. Etkinlik hakkında bazı değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlk olarak Bilge Adam ailesine, özellikle Cemil UZUN hocama buradan, bu etkinlikte konuşmacı olarak beni davet emelerinden ve bu şekilde güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmalarından dolayı ayrıca teşekkür etmek isterim.

Office 365 ve SharePoint 2016 Genel Bakış

Seminere Cemil hocamın Office 365 ve SharePoint Online’ın genel yeteneklerini anlatması ve barındırdığı sway, planner gibi özelliklerden bahsetmesiyle başladık.
Office 365’in sahip olduğu yetenekleri bilen birisinin ağzından dinledikten sonra kurum ve kuruluşların günlük BT yaşamında yaşadığı sorunlara Office 365’in getirmiş olduğu çözümleri görmek insanın ufkunu açıyor. Çünkü yetkili bt personeli yaşadığı sorunlara çözüm üretirken kendi bilgi ve tecrübesine dayalı olarak ortaya çıkardığı çözümler kendi gördüklerim adına söyleyeyim, her zaman geçici ve yetersiz kalmıştır.
Bir BT Pro’nun Office 365’in yeteneklerini görünce kafasını taşlara vurası geliyor. Niye diyeceksiniz. Kendim için söyleyeyim; şimdiye kadar çalışmış olduğum kurumlarda yaşadığım sorunlar için hep kendi kendime üretmiş olduğum çözümlerle ilerlemeye çalıştım. İlk başlarda insana; çözüm bulmuş olmanın verdiği büyük bir haz sağlamış olsa da, daha sonra geliştirdiği çözümün beraberinde getirmiş olduğu sorunlar ve bu sorunlarla uğraştığında harcamış olduğu zaman ve yaşattığı stres, çözümü ilk bulduğunda yaşamaış olduğu hazzı çok çabuk unutturuyor. Bu durumlarda üretmiş olduğunuz çözümler her zaman tek seferlik, geçici ve beraberinde başka sorunlar getiren çözümler oluyor. Ama bir bt biriminin getireceği çözümler mutlaka kalıcı ve baş ağrıtmayacak cinsten olmalıdır.
Sanırım en çok bizim ülkede geçerli bir düşünce şekli var. Open Source ve ücretsiz çözümlerle bir iş yapınca başarılı oluyorsun zannediliyor.Alakası yok, kesinlikle alakası yok. Ucuz etin yahnisi olmuyor. 15 yıllık iş tecrübemden sonra bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bir işi en iyi şekilde yapacaksanız mutlaka bir bedel ödemeniz gerekiyor. Open Source ve Microsoft çözümleri karşılaştırmasını buradan yaomak istemiyorum ama profesyonel görüşüm benim bu şekilde.
Office 365 ve bileşenleri sizler için ürettiği çözümler kişi veya kuruma özel olmadığı için ve arkadasında yılların bilgi ve tecrübesi olduğundan sizler daha sorunlarınızı söylemeden sizlere çözümler sunabilir. Çünkü Cemil hoca Office ve yeteneklerinden bahsederken kafamda ampuller resmen yanıp sönmekten patladı. Her bir özellik anlatışında “ya benim şöyle bir sorunum vardı bunun şu şekilde çözebilirmişim”, “Ya ben şunu yapabilmek için neler çektim ama adamlar daha profesyonelini daha kullanışlısını yapmışlar” cümleleri kafamda dolanıp durdu.
Bu ürünün arkadasında Kurumsal bir destek olması, Microsoft’un diğer ürünlerinde olduğu gibi Office 365 hakkında gerek türkçe gerekse yabancı dildeki public forumları, yazılmış milyonlarca makale, çekilmiş binlerce video sizlerin çözüm üretmenizde zaten yeterince faydalı oluyorlar.

SharePoint Topolojisi ve İş Verimliliği

Bu konuyu anlatan bendim o yüzden mükemmel bir sunumdu, başka lafa gerek yok. 😀

SharePoint ile Kodsuz Çözümler

Bu sunumu yapan Erdem Avni Selçuk arkadaşım idi. Kendisi arkadaşım diye söylemiyorum ama bu adamın yaptığı sunumlara ben bayılıyorum. Gerçekten… Hani sevdiğiniz bir film olur ya, başlar ve biter, sizi öyle içine çekmiştir. Erdem’de anlatırken öyle. Biraz basic konular ama, benim gibi developer olmayan kişiler için çok değişik ve ilginç konular anlatıyor.
Erdem’in diğer SharePoint geliştiricler’den farkı işini -SharePoint’i- severek yapıyor olması. Kendisine de sorduğunuz zaman kendisi de bunu söyler.
Türkiye’de SharePoint’ten korkan bir kesim var ya, işte onları Erdem ile beraber korkularını gidermeye çalışacağız.
Anlattığı konu SharePoint designer ile bir listeyi görsel olarak nasıl düzeltebiliriz (XSLT) ve parametre ve filtrelemeyi nasıl kullanırız idi.
Erdem hemen hemen her makale ve videosunu izlemeyi seviyorum. Her biri ayrı bir cevher benim için. Kendisinden de Allah razı olsun, bildiğini saklayan birisi değil.
Hemen hemen her konuşmsında söylediği bir şeyi bu etkinlikte de söyled;

Kuruluşlar Office 365 alıyorlar ama SharePoint Online’ı kullanmıyorlar. O kadar para veriyorsunuz niçin kullanmıyorsunuz? Eğer bilmiyorsanız bana haber verin İstanbul içerisindeyseniz ücretsiz, şehir dışı işlerde yol paramı karşılayın, sizlere SharePoint Online’ı anlatayım, öğrenin, kullanın!

Bu görüşünden dolayı kendisini tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim. Yeni makale, videolarını sabırsılıkla bekliyoruz.

SharePoint ile Entegrasyon ve İş Akışları

Cemil hocam, Seyfettin hocam ile öyle bir sunum yaptı ki; gerçekten bir SharePoint meraklısı olan ben sunumu sonuna kadar nefesimi tutarak izledim ve sunum sonunda ağzım açık kaldı! Adamlar 20 dakika’da SharePoint, PowerApps, Microsoft Flow ile mobil bir Kurumsal uygulama geliştirdiler.
PowerApps çıkmış mertlik bozulmuş arkadaş, bunu bilir bunu söylerim!
Uygulama şu şekildeydi;

  1. SharePoint Online içerisinde Seminer Değerlendirme şeklinde bir liste oluştutdular.
  2. İlgili listede sütun olarak Değerlendime yapacak kişinin Adı Soyadı, E-Posta Adresi, Seminer Konusu ve vereceği puan vardı.
  3. PowerApps’i açtılar ve uygulamayı SharePoint listesine bağladılar ve gerekli görsel düzenlemeleri yaptılar.
  4. Microsoft Flow’u açtılar ve 2 akış yazdılar. Birincisi kişi değerlendirme yaptıktan sonra uygulamaya yazdığı eposta adresine eposta gönderilmesi, ikincisi; eğer değerlendirme puanı 3 ve 3’ün üzerinde ise seminerin konuşmacısına tweet atması idi.
  5. Sonuç olarak kullanıcı telefonunda ilgili PowerApps uygulamasını açtı ve değerlendirme yaptı. Kendisine ve seminer konuşmacısına eposta gitti ve verdiği puan 3’ün üzerinde ise konuşmacıya Tweet gitti.

Bütün bu işlemleri yaparken tek satır kod yazmadılar ve ortaya mükemmel bir mobil uygulama çıktı.
PowerApps ile kurumunuza özel mobil uygulamalar yaparak bütün kurumu etkileyebilirsiniz.
Erdem konuşması sırasında şöyle demişti;

Bütün işi SharePoint Admin’i yapar ama bütün övgüyü Developerlar alır.

Buradan Erdem arkadaşıma sesleniyorum; Bu dediğin PowerApps’ten önceydi, artık devir bizim devrimiz Erdem hoca! Lanet olası federaller!

Office 365 de İş Zekası : Power BI

Etkinliğin başka bir büyüleyici konusu Engin hocamızın sunumuyla bizlere ulaştı.
Office 365’in en beğendiğim araçlarından bir tanesi olan Power BI; yine kodsuz çözümlerle bizlere Yöneticilerin ağızlarını açık bırakacak ve bütün övgüleri toplamamızı sağlayacak muhteşem, interaktif, cafcaflı raporlar hazırlamamızı sağlıyor.
Ama biraz fazladan brikaç terim ve işlem öğrenmemiz gerekiyor. Engin hocanın sayesinde ETL süreçleri, Data Warehouse, Cube gibi kavramları öğrenmiş olduk. Bunlara ek olarak Dimension, Axis, Measure gibi İş Zekası kavramlarının ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlayabildik.
Kendisine bu sunumundan dolayı ayrıca teşekkür eder ve sunumuyla bizlerde yeni ufuklar açtığını bildirmek isteriz.

SharePoint ve Office Online

Eski ekip arkadaşım Ali Demirkol’un yapmış olduğu başka leziz bir sunumdu. Yıllardır kullandığım ama özelliklerini bilmediğim eski adı Office Web Apps ve yeni adıyla Office Online Server’ın yeteneklerini Ali Demirkol arkadaşımın anlatımıyla daha iyi öğrendik. Yalnız sunum sırasında çok kötü rezil ettim kendimi. O da cahilliğimden. Office Online’da bir belge üzerinde birlikte çalışırken chat yapılabileceğinden bahsetti. Ben cahilliğimden word belgesi üzerinde karşılıklı yazışarak -çünkü word üzerinde birlikte çalışma sırasında kim hangi satırı yazıyor veya düzenliyor diye gösteriyordu- chat yapılıyor zannettim. Meğerse sağ tarafta Chat diye bir buton varmış ve başka bir yazılım veya eklentiye ihtiyaç duymadan belge üzerinde çalışanlar birbirlerine mesaj atabilecekleri bir bölüm yapmışlar. Ben ilk başta Ali’nin şaka yaptığını falan zannetmiştim ama Chat ekranını görünce kendime güldüm.
Kendisine bu harika sunumdan dolayı teşekkür ediyorum.

Sonuç

Başkasını bilmem ama kendim için çok faydalı bir etkinlikti. Bilge Adam’ı bu etkinliğinden dolayı tebrik eder ve başka etkinlikler için kendilerinden ricada bulunuyorum.
Organizasyon’un gizli kahramı olan Teoman ERPOLAT kardeşime de ayrıca teşekkür etmek isterim.

Teoman ERPOLAT

Etkinlikten Kareler

Hasan KÖROĞLU

Recent Posts

SharePoint TechNet/MSDN Forumları emekliye ayrılıyor

Microsoft SharePoint Technet ve MSDN forumları yerini Microsoft Q&A tartışma panolarına yerini bırakıyor. 10 Ağustos…

4 sene ago

Lokalde React ile uzak SharePoint ortamında Rest API ile çalışmak

Biliyorum, başlık çok garip, ilk bakışta anlaşılması zor. Ama şöyle tarif etmeye çalışayım. Bildiğiniz üzere…

5 sene ago

TypeScript Geliştirme Ortamı Hazırlama

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere TypeScript geliştirme ortamının (TypeScript Development Environment) nasıl hazırlanacağından bahsedeceğim. Öncelikle…

6 sene ago

TypeScript ile SystemJS kullanma

Merhabalar, bu yazımızda sizlere bir TypeScript projesinde farklı ts dosyaları içerisindeki function, class veya interface'lerin,…

6 sene ago

TypeScript – Giriş

Merhaba arkadaşlar, Yakın zamanda TypeScript öğrenmeye başladım. Hem öğrendiklerimi pekiştirmek hem de sizlerle paylaşmak adına…

6 sene ago

SharePoint için Responsive UI

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda sizlere mevcut SharePoint portalimizin, tablet, cep telefonu gibi farklı çözünürlükteki cihazlarda…

6 sene ago